Rajalla/tullissa Venäjän puolella

autoja_rajalla.png

Passin ja viisumin tarkastus

Venäjän puolella rajalla tapahtuu ensimmäisenä passin ja viisumin tarkastus. Ennen tarkastukseen menemistä sinun tulee täyttää englannin- ja venäjänkielinen nk. migraatiokortti kahtena kappaleena. Korttiin kirjoitetaan seuraavat tiedot:

 • etunimi,
 • muut nimet,
 • sukunimi,
 • passin numero,
 • sukupuoli (rasti ruutuun)
 • kansalaisuus,
 • matkan tarkoitus (rasti ruutuun),
 • viisumin numero,
 • osoite Venäjällä (hotellin tai kaupungin nimi riittää)
 • Venäjällä oleskelun alku ja loppupäivämäärä
 • allekirjoitus.

Tässä on tärkeää varmistaa, että ruksaamasi matkan tarkoitus vastaa viisumissasi määriteltyä viisumilajia (turistimatka, liikematka, työ Venäjällä). Jos viisumisi on turistiviisumi ja olet ruksannut meneväsi liikematkalle, voi tulla tässä tulla ongelmia (sakkorangaistus). Vastaava riski on olemassa tilanteessa, jos osallistut Venäjällä esim. työhösi liittyvään kansainväliseen seminaariin mutta olet tullut maahan turistiviisumilla. On tuoreita tapauksia, jossa seminaaripaikalle saapui maahanmuuttoviranomaisen edustaja ja sakotti niitä seminaariosallistujia, jotka olivat tulleet maahan turistiviisumilla. Sakkojen maksu Venäjällä voi tapahtua vain venäläiseen pankkiin joten sakot aiheuttavat sakkokustannusten lisäksi vielä vaivaa ja ajankulua joten niitä kannattaa välttää.

Joskus passintarkastus tapahtuu nopeasti, joskus rajahenkilö voi vertailla kuvaasi ja sinua kauemminkin aikaa - riippuen asianomaisen kokemuksesta ja siitä, että onko meneillään jonkinlainen 'ryhtiviikko'. Kun rajahenkilö on vakuuttunut, että passikuvassa oleva henkilö olet sinä, hän rekisteröi rajanylityksesi.

Maahantulokortti ja ulkomaalaisten rekisteröityminen

Lain mukaan ulkomaalaisen on rekisteröitävä seitsemän arkivuorokauden kuluessa maahan saapumisesta. Jos matka kestää alle 7 arkivuorokautta, rekisteröintiä ei tarvitse tehdä. Jos matkustaja yöpyy hotellissa, huolehtivat useimmat hotellit rekisteröinnistä automaattisesti. Muutoin se on tehtävä joko kutsuvan organisaation avulla tai paikallisessa passi- ja viisumivirastossa (OVIR). Huomaathan, että viisumi on rekisteröitävä jokaisella yli 7 arkivuorokautta kestävällä matkalla.

Venäjälle saapuvan ulkomaalaisen on täytettävä maahantulokortti (A- ja B-osa) ja saatava siihen rajaviranomaisten leima menomatkalla. Kortti on säilytettävä koko matkan ajan. Maasta poistuttaessa maahantulokortin B-osa annetaan takaisin rajaviranomaisille.

Huom! Hotellit eivät majoita asiakasta, mikäli maahantulokorttia ei ole täytetty tai siitä puuttuu Venäjän rajaviranomaisten leima. Rekisteröityminen on tärkeää, koska rekisteröitymisen laiminlyöminen voi johtaa sakkoihin Venäjän raja-asemalla ennen Suomeen palaamistasi.

Tulliselvitys

Jos olet menossa Venäjälle ja kuljet omalla autolla tai jos sinulla on mukanasi tulliselvitettäviä tavaroita, niin sinun tulee täyttää seuraava lomakke Venäjän tullille kahtena kappaleena:

http://eng.customs.ru/images/stories/site_content/files/finnish.pdf

Tässä sama lomake enlglannin kielellä: http://eng.customs.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=1009&Itemid=1880

Lomakkeen liite täytetään vain, mikäli sinulla on mukanasi rahaa enemmän kuin 10.000 USD tai vastaava summa muissa valuutoissa.

Yhden kappaleen tullivirkailija pitää itsellään, toisen kappaleen saat mukaasi. Tämä lomake ja liite tulee pitää mukana ajaessasi autolla Venäjällä - liikennepoliisi voi sitä kysellä - ja se esitetään rajalla Venäjän tullille palatessasi takaisin Suomeen.