Lappilaisia kuksamiehiä Karjalan pahkametsissä

Share |
27.05.2017

LAPPILAISIA KUKSAMIEHIÄ KARJALAN PAHKAMETSISSÄ

Hienoja pahkasta valmistettuja tuotteita Torniolaaksosta

Kuksa E. Koivumaa Oy Ylitorniolta ja Design Kalevi Lehtonen Ab Matarengistä valmistavat hienoja lahja- ja käyttöesineitä sekä matkamuistoja, päämateriaalina koivun pahka. Päätuotteita ovat pahkakuksat mutta yhtiöt valmistavat pahkasta myös monenlaisia muita koriste- ja matkamuistoesineitä. Ne soveltuvat upeasti esimerkiksi tasokkaiksi liikelahjoiksi.hirvenluukuksa.pngKoivumaan upea kuksa hirvenluukahvalla

pikkulintuja.pngLehtosen hienoja pikkulintuja lahjapakkauksessa

Koivumaan kuksa- ja muita tuotteita on esitelty web-sivulla http://www.kuksaekoivumaa.fi/ ja Lehtosen tuotteet löytyvät sivulta http://www.kalevi.se/

Koivunpahkasta pulaa

Kuksanvalmistuksella on Suomessa ja varsinkin Torniolaaksossa pitkät perinteet ja se onkin kohtuullisen suurta liiketoimintaa. Pahkaraaka-aineesta onkin ollut pulaa ja jo muutaman vuoden ajan pahkaa on tuotu myös Venäjältä. Pahkan saanti Venäjältä on kuitenkin ajoittain ollut epävarmaa ja senpä vuoksi yrittäjät Koivumaa ja Lehtonen päättivät pyytää apua NordConsultilta uuden, luotettavan ja toimitusvarman pahkanhankintakanavan löytämiseksi. NordConsult konsultoi suomalaisia yrityksiä ja yrittäjiä ei pelkästään Venäjälle ja venäjän kielisiin maihin suuntautuvassa viennin käynnistämisessä ja kehittämisessä vaan myös raaka-aineiden ja muiden tuotteiden ostamisessa Venäjältä.

Karjalaan, Karjalaan..

NordConsult selvitti, että mistä pahkaa voisi löytyä riittäviä määriä ja sopivaan hintaan. Sellainen paikka löytyikin eräältä alueelta Venäjän Karjalasta. NordConsult selvitti ensin logistiikkaan kuten kuljetuksiin ja Venäjän puolella vientitullauksiin liittyvät asiat ja kun niihin liittyvät kysymykset olivat ratkaistu, oli vuorossa toteuttaa pahkanostajien, -toimittajien ja -keräilijöiden välinen tapaaminen. Niinpä nämä meidän kuksamiehet päättivät lähteä Karjalaan pahkametsälle. Juuri ennen matkaa Koivumaan Eero tunsi itsensä epäkuntoiseksi joten Lehtosen Kalevi joutui toimimaan oikein kahden puolesta. Senpä hän tekikin varsin kunniakkaasti ja hyvätuulisesti.

Pitkän ja paikoittain kuoppaisen tien päästä löytyi kylä Karjalasta, jossa hyvälaatuista pahkaa oli saatavissa ja vielä kohtuullisen suuria määriä. Tapasimme keräilystä ja toimituksista vastaavia henkilöitä ja sovimme yhteistyön ehdoista ja muista yksityiskohdista. Lisäksi käytiin vielä paikanpäällä pahkamailla - tulevan yhteistyön kannalta olikin tärkeää, että suomalaisostajat kävivät henkilökohtaisesti esittäytymässä keräilyalueella, koska tämä antoi venäläselle toimittajalle uskottavuutta pahkankeräiliöiden silmissä.

wp_20130406_004.jpg

Venäläis-suomalaisia pahkamiehiä parhaasta päästä..

Toimittajan ja keräilijöiden kanssa sovittiin yhteistyön käynnistämisestä siten, että ensimmäinen toimituserä pahkaa toimitetaan Torniolaaksoon loppuvuodesta. Mikäli kaikki meneen niin kuin nyt sovittiin, niin Koivumaan ja Lehtosen yritysten pahkanhankinta tulee kerralla kuntoon.

Kalevi ihmemaassa

Jo pahkametsälle mennessä molemmilla puolen tietä oli uskomattomia koivikoita jollaisia ei ainakaan Pohjois-Suomessa juuri näe; takavuosinahan meillä hävitettiin koivikkoja ja koivuja arvottomina roskapuina. Näissä Karjalan koivikoissa asustaa pieni puutiainen, jonka purema voi aiheuttaa puutiaisaivotulehduksen, joka puolestaan voi johtaa neurologisiin vaurioihin. Koivu on joka tapauksessa komea ja arvokas puu joka on tärkeä raaka-aine huonekalu-, faneri- ja selluloosateollisuudessa. Suomen oma koivu ei riitä ja sitä joudutaankin tuomaan mm. Venäjältä.wp_20130406_007.jpg

 

 

 

Karjalalainen koivikko josta löytyy myös pahkaa


wp_20130406_011.jpgKalevi ihmemaassa..

Toimittaja näytti Lehtosen Kaleville mallipahkaa ja pahkan nähdessään Kalevin silmät kirkastuivat - pahka oli laadukas ja tyydytti selvästi Kalevin laatuvaatimukset.

Karjalalaiskaupungissa

Palattuamme pahkametsältä hotelliimme karjalalaiseen pikkukaupunkiin, oli näky mieleenpainuva; oli vanhaa ja vieressä uutta.

Kontrasti oli suuri - esimerkiksi tämän keskellä kaupunkia sijaitsevan ikivanhan hirsitalon räystäälle oli asennettu lautasantenni. Näyttäisi aivan kuin kaupungissa olisi jokin aikakausi hypätty yli.
wp_20130406_015.jpg

Autamme mielellämme myös Teitä

Venäjä ja venäjänkieliset maat ovat leipälajimme ja Venäjän suuntaisilla hankkeilla - joita olemme mukana toteuttamassa - on taipumusta onnistua jos ne ovat onnistuakseen. Ottakaa rohkeasti yhteyttä - keskustelkaamme, että miten voisimme auttaa myös Teitä.

Ari Huhtala, Senior Consultant, NordConsult Oy, puh. +358 400 691449, e-mail: ari(at)nord-consult.fi

24.05.2018Tiedotus GDPR eli yleisestä tietosuoja-asetusta (General Data Protection Regulation)
21.12.2017Hyvää joulua ja menestyksekästä Uutta Wuotta 2018!
16.11.2017NordConsult -yhtiöllä vahvan kasvun ja kehityksen vuosi
09.06.2017Kävin Mustanmeren Gelendzhikissä - upeassa venäläisessä matkailukaupungissa
27.05.2017Lappilaisia kuksamiehiä Karjalan pahkametsissä
20.05.2017Pekingin reissu, osa 4: Perillä Pekingissä
19.05.2017Pekingin reissu, osa 3: Mongolia ja Gobin aavikko
14.05.2017Pekingin reissu, osa 2: Trans-Siperian junassa
13.05.2017Pekingin reissu, osa 1: Päivä Moskovassa
02.05.2017Kazakstan hämmästytti!

Siirry arkistoon »