Kävin Mustanmeren Gelendzhikissä - upeassa venäläisessä matkailukaupungissa

Share |
09.06.2017

GELENDZHIK – UPEA VENÄLÄINEN MATKAILUKAUPUNKI MUSTALLAMERELLÄ

Innoittajana muistojen Sotši, Baku ja Jalta

Mustanmeren rannalla sijaitsevat Sotši, Azerbajdzanin Baku ja Krimin Jalta olivat 1970- ja 80 –luvuilla suomalaisen suosimia lomapaikkoja Neuvostoliitossa, joista monella varttuneemmalla suomalaisella on jäänyt hienoja muistoja. Lämpöä piisasi, paikkakunnat olivat hienoja ja palvelut edullisia.

Itse olen käynyt Sotšissa kolme kertaa 2000-luvun alkuvuosina ja vielä kerran vuonna 2010. Sotšin suosio oli kuitenkin jo tuolloin nostanut hotelli- ja muita hintoja, lisäksi kaupungissa järjestetyt vuoden 2014 -talviolympialaiset muutti kaupunkia niin, että se ei sovi enää ainakaan minun lompsalleni.

"Uusi Sotši"

Ollessani pari vuotta sitten heinäkuussa työmatkalla Moskovassa pistäydyin pidennetyksi viikonlopuksi venäläisten keskuudessa kuuluisaan Gelendzhik –nimiseen lomakaupunkiin, joka sijaitsee Mustanmeren rannalla Krimin ja Sotšin puolessavälissä. 

Lento Moskovasta Gelendzhikiin

Lento Moskovasta Gelendzhikiin tapahtui Aeroflotin koneella. Lento kesti vajaat 2,5 tuntia ja se lähti Moskovan Sheremetyevon lentokentältä – samalta kentältä, miltä Finnair operoi Helsingin lentojaan. Näin Suomesta lentävien ei tarvitse vaihtaa lentokenttää Moskovassa päästäkseen eteenpäin Gelendzhikiin. Lennon aikana kaikki meni hyvin, tarjoilu koneessa oli ystävällistä, perinteisen runsasta ja se sisältyi lippujen hintaan.

 aeroflot_lentoemo.png

Tässä Aeroflotin paikallinen lentoemo hymyilee meille nätisti. Hän hoiti kollegoittensa kanssa ripeästi ja asiallisesti tarjoilun ja tuliaismyynnin.

Astuttuani Gelendzhikin lentokentällä ulos koneesta tunsin Mustanmeren auringon ja lämpimän merituulen sivelevän miellyttävästi kasvojani. Tuli välittömästi ihan leppoisa, hyvä olo vaihteluna rankalle, ykstotiselle työmatkalle Moskovassa. Matkalaukkulogistiikka Gelendzhikin kentällä muistutti toki, että Venäjällä ollaan; se ei sujunut aivan Helsingin lentokentän malliin mutta lopulta sain kuitenkin matkalaukkuni ja pääsin siirtymään hotelliin. Lentokenttä sijaitsee aivan kaupungin liepeillä eikä lentokentältä ollut matkaa hotellille kuin pari kilometriä. Taksi hotelliini kustansi n. 5 euroa.

Kolme leppoista päivää Gelendzhikissa

Gelendzhik sijaitsee Mustanmeren rannikolla Krasnodarin alueella. Tämä on yksi Venäjän suosituimmista lomakohteista. Elokuun päivälämpötilat ovat 36-37  asteen paikkeilla ja vuorokauden keskilämpötila 26-27 astetta. Kaupungissa asuu vakituisesti runsaat 60000 ihmistä. Matkailukausi kestää kesäkuusta syyskuuhun, meriveden lämpötila voi olla uimiseen sopiva toukokuusta lokakuuhun. Luonnon rannat ovat varsin kivikkoisia mutta Gelendzhikin kaupungin keskustassa on n. kilometrin pituinen keinotekoinen hiekkaranta. Gelendzhikissä ja sen ympäristössä on kivennäisvesilähteitä. Kaupungin ulkopuolella Praskoveevkan kylässä sijaitsee kuluvan vuosikymmenen aikana rakennettu loistelias kesäpalatsi, joka väitetään rakennetun itsensä presidentti Vladimir Putininin käyttöön. Upean Gelendzhikin kaupungin palvelut kelpaavat siis vaativimmillekin käyttäjille.. 

kartta_gelendzhik.png

Gelendzhikin sijainti Mustanmeren rannalla

ilmakuva_gelendzhikin_lahti.png

Gelendzhik sijaitsee hevosenkengän muotoisen Gelendzhin lahden ympärillä. Hotellini sijaitsi lentokentän lähellä lahden vasemmassa pohjukassa.

tutkimusmatkailija_ja_morsiuspatsas.jpg

Tässä allekirjoittanut tutkimusmatkailija kaupungin kuuluisan morsiuspatsaan vieressä.

Gelendzhikin lahden koko pituudelta kulkee erittäin siisti rantakatu, jolla saa kulkea vain jalan ja iltaisin myös polkupyörällä. gelendzhik_lattahattu.jpg

Rantakadulla ajoi paikallinen ”lättähattu” –juna, joka vei turisteja paikasta toiseen

Rantakatu on pitkä – lähdin hotelliltani ja kiersin kävelykatua lahden toiseen päähän ja takaisin. Kävelymatkaan kului aikaa yli 4 tuntia ja kävelykadulla oli paljon ravintoloita, vesipuistoja, esiintyjiä ja monenlaista muuta nähtävää ja koettavaa. Palvelujen hintataso oli varsin kohtuullinen.

gelendzhikin_rantapuutarhaa.jpg

Lisää valokuvia rantakadulta – tosi siistiä ja puhdasta. Ei uskoisi, että olin Venäjällä 

Muita ulkomaalaisia en noiden kolmen päivän aikana tavannut Gelendzhikissa. En toki heitä erityisesti myöskään etsinyt.

gelenzhik_uimaranta.png

Oli siellä minun lisäksi muitakin. Kaupunkia rakennetaan edelleen – silhuetissa näkyi nostokurkia.

gelendzhikin_rantaa.jpg

Rantakadulta pystyi poikkeamaan hiekkarannalle lähes missä tahansa.

gelendzhik_ravintola.jpg

Tässä siistissä ulkoilmaravintolassa soitti kolmen hengen ensemble rauhallista, kaunista italialaista ja venäläistä musiikkia.

tytta_ja_siili.png

Illalla eräs pikkutyttö löysi ruohikolta tällaisen otuksen. Sitä lapset ihastelivat kovasti..)

Video Gelendzhikista

Seuraavassa linkissä elämäntapamatkailija Esa Isopahkalan tekemä video päivästään Gelendzhikissä. Video aukeaa tästä.

Ari Huhtala

24.05.2018Tiedotus GDPR eli yleisestä tietosuoja-asetusta (General Data Protection Regulation)
21.12.2017Hyvää joulua ja menestyksekästä Uutta Wuotta 2018!
16.11.2017NordConsult -yhtiöllä vahvan kasvun ja kehityksen vuosi
09.06.2017Kävin Mustanmeren Gelendzhikissä - upeassa venäläisessä matkailukaupungissa
27.05.2017Lappilaisia kuksamiehiä Karjalan pahkametsissä
20.05.2017Pekingin reissu, osa 4: Perillä Pekingissä
19.05.2017Pekingin reissu, osa 3: Mongolia ja Gobin aavikko
14.05.2017Pekingin reissu, osa 2: Trans-Siperian junassa
13.05.2017Pekingin reissu, osa 1: Päivä Moskovassa
02.05.2017Kazakstan hämmästytti!

Siirry arkistoon »